De kracht van anders kijken

Perspectief Coachen

In mijn coachpraktijk behandel ik vele thema’s: onzekerheid, faalangst, jezelf klein maken, balans werk en privé of opzien tegen bepaalde keuzes. Door het perspectief coachen laat ik je op een andere manier kijken naar de thema’s in jouw leven. Ik laat je bewust worden van de ruimte die ontstaat als je anders naar jouw situatie kijkt en naar de betekenis die daaraan geeft. Door het doorbreken van patronen, ontstaat ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

Waar loop jij tegenaan in je werk? Wat kost jou de meeste energie? Wat zijn jouw belemmeringen om stappen te zetten in leven of in je werk?

 • Je bent perfectionistisch. Je stelt torenhoge eisen aan jezelf, de lat ligt hoog.
 • Je bent bang om te falen, hebt angst voor afwijzing, angst om de controle te verliezen.
 • Je houdt teveel ballen in de lucht, er is geen goede balans tussen werk en privé.
 • Je hebt last van uitstelgedrag.
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor je teveel taken op je neemt.
 • Je stelt geen grenzen.
 • Je voelt je onzeker.
 • Je hebt moeite met hiërarchie, it’s my way or the high-way.

“Gaandeweg het traject ben ik tot veel inzichten gekomen over mijzelf maar ook over anderen. Hoe ik communiceer en reageer op anderen maar ook vice versa en wat oorzaken kunnen zijn van mijn gedragingen. Na een half jaar ben ik weer volledig aan het werk. Maar de persoon die er nu zit, is een heel ander, veel krachtiger persoon dan voorheen.”

– Kim

DE KRACHT VAN ANDERS KIJKEN

Onze manier van kijken is beïnvloed door wie wij zijn; karaktereigenschappen, drijfveren, opvoeding, cultuur, onderwijs, levens- en werkervaring. Al deze factoren spelen een belangrijke rol in hoe we naar de wereld kijken. Meestal gaan we pas in tijden van crisis anders naar situaties kijken. Naar relaties, gezondheid, werk of loopbaan. Op het moment dat er een (acute) situatie ontstaat, die ons dwingt om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Een relatiebreuk, ernstige ziekte, een conflict of baanverlies maken dat we geconfronteerd worden met onze kwetsbaarheid en emoties.

In deze tijd van verandering in werk en leven, helpt het om onze eigen waarneming te veranderen. Zeker als je al langer hetzelfde werk doet, kan verstarring ontstaan in de manier van werken en/of het contact met leidinggevenden, collega’s en klanten. Door regelmatig afstand te nemen ontwikkel je een frisse blik, die ervoor kan zorgen dat je gemotiveerd en energiek blijft en plezier kunt blijven houden in je werk. Of die frisse blik zorgt ervoor dat je jezelf gaat afvragen of dit echt de plek is waar jij, met al je kwaliteiten helemaal tot je recht komt.

Anders kijken naar situaties geeft nieuwe inzichten en helpt je verder zoeken naar andere perspectieven. Het geeft energie en kracht. Zelfs wanneer je een situatie niet kunt veranderen, is het mogelijk om jouw kijk op de situatie te veranderen en te bekijken wat je anders kunt doen om ermee om te gaan.

MET WELKE BRIL KIJK JIJ?

Je kunt elke situatie bekijken met een positieve of negatieve blik. Focus je je op de details die misgaan of richt je je blik op wat er wel goed gaat? Op het moment dat je een negatieve gedachte krijgt, onderbreek die dan bewust. Door jezelf te leren om op een positieve manier naar situaties te kijken, zal je ervaren dat je energie toeneemt.  Je blijkt in staat om breder te kijken en acties te ondernemen. Je blijkt in staat om stappen maken die je niet zult zetten als je blijft kijken met een negatieve blik.

TOEVAL OF NIET?

Je kunt bijna elke situatie in het leven op een andere manier bekijken. We zijn echter bewust of onbewust gewend om er vanuit één bepaalde invalshoek naar te kijken en hebben daarbij het idee dat onze kijk op de situatie de juiste is. Tot het moment dat je blik verandert door gebeurtenissen of mensen die op je pad komen. Als je vervolgens vanuit die blik op een nieuwe manier gaat kijken, dan zul je ontdekken dat er steeds meer situaties of ontmoetingen ontstaan die weer nieuwe situaties creëren.

OEFENING

Bedenk een situatie waar je je op dit moment zorgen over maakt of wat je negatieve stress geeft. Bekijk de situatie nu eens vanuit een heel ander perspectief. Wat komt er in je op? Welke ideeën en inzichten krijg je? Welke emoties voel je?

OEFENING

Ieder mens ontmoet in zijn of haar leven mensen die van betekenis zijn of invloed hebben (gehad). Welke mensen zijn van grote invloed geweest op jouw manier van kijken naar de wereld, gebeurtenissen of personen? En waarom?

Ingrijpende gebeurtenissen

Soms zijn er gebeurtenissen in ons leven die een diepe invloed hebben gehad op onze manier van kijken en beleven.

Mijn eigen verhaal

Mijn leven heeft een andere wending gekregen door mijn langdurige burn-out, inmiddels 20 jaar geleden. Als ik terugkijk op mijn burn-out, heb ik er onbewust jaren over gedaan om mezelf “kapot” te maken en het heeft me jaren gekost om er weer helemaal bovenop te komen.

Mijn situatie?

 • Ik had net een baby gekregen.
 • Ik had net een nieuwe baan en wilde me bewijzen in een hogere functie in een mannenwereld.
 • Ik maakte lange werkdagen en had lange reistijden.
 • Mijn manager bleef werk stapelen en ik kon geen nee zeggen.

Mijn dieptepunten?

 • Mijn werk was belangrijker dan mijn kind en mijn partner.
 • De dag voor mijn trouwdag kon ik niet meer lopen van de pijn. Toch ging ik naar die vergadering en op mijn trouwdag heb ik spierverslappers ingenomen om te kunnen functioneren.

Wat was de druppel?

Een verbouwing thuis en de stress daaromheen, gecombineerd met stress op het werk. Ik kon alleen nog maar huilen, ik sliep niet meer en had een kort lontje. Een goede vriendin zag me instorten, ze belde de bedrijfsarts en meldde me ziek. Ik hoor het mezelf nog zeggen: “volgende week ben ik er weer…”

Omgaan met burn-out is meer dan alleen vermoeidheid en energieverlies. Het heeft invloed op jezelf, je omgeving en je werk, met alle gevolgen van dien. Deze ingrijpende ervaring heeft me geleerd om heel anders te kijken naar mezelf, de balans tussen werk en privé, het stellen van grenzen, mijn kernwaarden, kwaliteiten en valkuilen. Met behulp van een coach en steun van familie, vrienden, de hond van de buurvrouw die ik mocht lenen voor wandelingen, mijn manager en collega’s, kwam ik terug als een compleet ander mens. Een veel mooiere versie van mezelf!

OEFENING

Ga eens na of er een gebeurtenis in je leven is geweest die grote invloed heeft gehad op hoe je nu naar de dingen kijkt.
Op welke manier heeft die gebeurtenis jouw blik veranderd?

Astrid van Nuus | Perspectief Coachen

Inzicht krijgen in je eigen gedrag is de eerste stap.

Het perspectief coachen brengt een gedachtenproces op gang die maakt dat je verandert in jouw manier van denken, beleven en voelen. Als gevolg hiervan zul je ander gedrag ontwikkelen, anders reageren en acties ondernemen. Door anders te kijken, ben je in staat om nieuwe kansen en mogelijkheden in je persoonlijke leven en je werk te ervaren en te ontdekken.

Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende afspraak.

“In de eerste ontmoeting liet Astrid me een oefening perspectief coachen doen die ervoor zorgde dat ik objectief naar mijzelf en de situatie kon kijken. Ik kwam in deze sessie tot de conclusie dat mijn angst in de driver’s seat zat en de energie van de nieuwe kansen verdrong.”

– Tom